Hoe zorgt een teamleider voor goede coaching, ontwikkeling en teamgeest binnen het Salesteam?

Een teamleider is verantwoordelijk voor de coaching, ontwikkeling en teamgeest binnen het verkoopteam. Maar hoe krijgt hij of zij dat voor elkaar? Om daar duidelijkheid in te krijgen spraken we met Lex. Hij is 31 jaar, woont in Amsterdam en is Supervisor binnen Teleperformance.

Hij stuurt maarliefst 2 sales teams aan. Het team van Albert Heijn Business to Business en het team van Mollie payments. In de tussentijd heeft het team van Mollie Payments ook geholpen op de GGD vaccinatie telefoonlijn. Het team van Albert Heijn Business to Business bestaat uit 6 personen. Het team van Mollie payments is groter, daar werken ongeveer 30 mensen.

Coaching

De coaching tussen de twee teams is verschillend. In het team van Albert Heijn Business to Business heb je dagelijks contact met de coach. Mensen zoals Lex zijn er om je dagelijks te ondersteunen. Ze helpen je met de juiste tools en maken graag een praatje met je. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je in een goede mood bent.

“Wanneer we allemaal in een goede mood zijn, liggen de resultaten ook hoger. Dit gaat vrijwel hand-in-hand met elkaar.”

Bij het team van Mollie werken de meesten op afstand. Hier onderhoud je digitaal contact met elkaar. Tweemaal daags heb je met je jouw team een coaching sessie. Daarnaast heb je meerdere malen per week een gesprek met je coach.

wehkamp banen, samsung banen
"Ik belde vooral veel persoonlijk met de Sales Agents naast de gebruikelijke 1 op 1 coachings"
Lex Supervisor bij Teleperformance
ziggo vodafone vacature

Ontwikkeling

Om jezelf goed te kunnen ontwikkelen, heb je veel contact met je coach. Hij of zij vraagt je waar je tegenaan loopt en waar je goed in bent. Aan de hand van jouw input, kan de coach je het beste begeleiden. Dit vertelt ook Lex:

Ik focus me op de sterke punten van mijn collega. Daar probeer ik alle energie uit te halen, in plaats van te focussen wat minder goed gaat. Ik denk dat je juist door fouten te maken en daarvan leert, een betere ontwikkeling ervaart.

Ook in mindere tijden kun je jezelf ontwikkelen. Tijdens de Corona pandemie kwamen de werkzaamheden voor Albert Heijn Business to Business op een lager pitje te staan. In die tijd heeft Lex, samen met zijn collega’s, een systeem bedacht. Hierin werd bekeken hoeveel ‘echte gesprekken met mensen’ ze hadden gevoerd tijdens hun dag.

Aan de hand van deze uitkomsten, werd bekeken waar het team zich momenteel bevindt. Deze resultaten werden gedocumenteerd en hebben de Agents meegekregen. Zo is er van een periode van stilstand, toch vooruitgang geboekt. Verder zijn de Agents en coaches gebonden aan een aantal KPI’s. Zelf heeft Lex ook nog een KPI mogen toevoegen. “Ik ben erg enthousiast over ‘First Team Right’(RFT) wat afkomstig is uit het ‘Lean Six Sigma methodiek”.

Teamgeest

Een beter team begint bij jezelf. Als je met een lang gezicht en chagrijnige bui binnenkomt, is de kans groter dan je anderen er mee beïnvloed. Een positief begin van de dag helpt jou en je team echt bij het verbeteren van de teamgeest. Dit merkt ook Lex: “Er echt zin in hebben en voor de Agents een stapje extra doen. Dit werkt ontzettend motiverend en daardoor ervaar ik ook meer motivatie bij de andere Agents”.

Positieve energie en een vleugje humor vinden we bij Teleperformance belangrijk. Je werkt met echte mensen aan de telefoon, dus het is belangrijk dat je jezelf sociaal opstelt. Eerlijk en recht uit het hart communiceren werkt vaak het beste.

Om de teamgeest goed te houden, worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Samen met je teamleden ga je leuke dingen doen. Hier heb je zelf ook invloed op. Lex: “Ik had een poll gemaakt waar de voorkeur naar uitging. Walibi is het uiteindelijk geworden”.

Persoonlijke-ontwikkeling
ops_vodafoneziggo_025

Ambities

De ambities binnen het sales team en de coaches liggen hoog. Elke dag een beetje beter worden. Ook Lex deelt zijn ambities: “We willen uiteindelijk met het Albert Heijn Business to Business team naar zo’n 20 mensen toe groeien”. De focus ligt daarbij op de dingen waar je invloed op kunt uitoefenen. Je moet er echt voor willen gaan.

Zie jij het voor je om met een goed gevoel naar je werk te gaan? Een klik met je collega’s ,geld verdienen en dat alles met een lach op je gezicht? Wil je beter worden, een goede skills set in mensenkennis hebben en met energie naar je werk gaan? Dan is een job als Sales Agent bij Teleperformance precies wat je zoekt.

Wij werken o.a. voor:
logo_canadagoose
logo_vodafoneziggo
logo_bolcom
logo_wehkamp

Wat zijn je doorgroeimogelijkheden?